Leven naar je cyclus

Leven naar je cyclus. Eigenlijk is dat niet zo moeilijk, want luister jij goed naar je lichaam? Die geeft namelijk aan waar hij behoeften aan heeft! Durf jij te luisteren en buiten je comfortzone te gaan?

Leven naar je cyclus, je hoort dit steeds vaker en ook menig vrouw wilt dit heel graag!

Eigenlijk is het ook niet zo moeilijk, want luister goed naar je lichaam die geeft het aan én juist dat maakt het lastig voor ons. Want in deze maatschappij staan we altijd op standje doorgaan, geen nee zeggen en al helemaal niet opgeven.

Door te leven volgens je cyclus kun je meer rust ervaren en minder lichamelijke klachten van je menstruele periode.

  • Je kunt productiever werken
  • Staat meer in verbinding met je lichaam
  • Je kunt beter voor jezelf zorgen
  • Je menstruatie klachten verminderen
  • Je weet wat je in welke periode van je cyclus kunt doen om hem te ondersteunen



Ik neem je even mee in de 4 fasen van de cyclus van een vrouw, want door meer rekening te houden met de verschillende fases kun jij de dagen leren inplannen volgens de pieken en dalen van de menstruele cyclus.

De 4 fasen

De folliculaire fase
Start direct na de laatste dag van je menstruatie
Duur 7 – 10 dagen

De eicel rijpt in een van de eierstokken, het hormoon oestrogeen speelt hierbij een belangrijke rol. Het zorgt ervoor dat je je goed voelt en je barst van de energie! Maak hier dus ook goed gebruik van.

De ovulatie

Duur 3 – 5 dagen

De eicel komt los, dit duurt meestal 1 tot 2 dagen en vindt gemiddeld rond de 14e dag plaats. Rondom deze fase ben je het meest vruchtbaar. Het hormoon testosteron speelt hierbij een belangrijke rol. Dit hormoon zorgt er voor dat je meer zin hebt in seks, want er is een eicel die bevrucht mag worden!

Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je er beter uitziet en meer zelfvertrouwen hebt en dat je gemakkelijker gedachten en gevoelens onder woorden kunt brengen.

De luteale fase

Duur 10 – 14 dagen

Het baarmoederslijmvlies wordt dikker om eventueel een bevruchte eicel te nestelen. In deze fase kun PMS-klachten ervaren zoals veel trek in voedsel dat koolhydraten bevat, een opgeblazen gevoel omdat je baarmoeder wat uitzet, gevoelige borsten, hoofdpijn, angst en humeurigheid. Wanneer je deze klachten ervaart is het duidelijk dat jouw hormonen uit balans zijn. Daarnaast daalt je energieniveau. Wees je bewust wat je lichaam nodig heeft en push jezelf vooral niet teveel.

De menstruatie

Duur 3 – 7 dagen

De eerste dag waarin je echt bloedverlies hebt, noemen we ook wel de menstruatie. Hierdoor daalt het hormoon progesteron. Tijdens deze week is je energielevel het laagst in je cyclus en kun jij je moe en lusteloos voelen.

Mocht je hier nu meer over willen weten? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

Binnenkort kun je een masterclass ontvangen over leven naar je cyclus, wanneer dit is deel ik in mijn nieuwsbrief!




En mocht je hier nu blijvend mee aan de slag willen en je hormonen onder de loep nemen, waardoor je weer lekker in je vel zit en energiek de dag door komt? Dat kan natuurlijk ook, kijk naar mijn aanbod en als je met mij wilt werken en een back on track traject afneemt, ontvang je ook nog eens de e-books ‘Leven naar jouw cyclus‘ en ‘Het hormoonproof receptenboek‘.