Midden in de nacht wakker en niet meer in slaap kunnen komen..

Helaas een veel voorkomend probleem bij vele van ons. Maar kijk eens naar jouw voedingspatroon!

Eet jij gedurende de dag bijvoorbeeld veel suikerrijke producten? Hierbij kun je dan denken aan:

➝ Vruchtensappen
➝ Yoghurt met een smaakje
➝ Sapjes
➝ Koek
➝ Snoep
➝ Pakjes en zakjes
➝ Kant- en klaarproducten

Midden in de nacht wakker worden en niet meer in slaap kunnen komen, kan komen door een schommelende bloedsuikerspiegel!

Door het eten van koolhydraten gaat je bloedsuikerspiegel schommelen, dus je krijgt hoge pieken en diepe dalen. Wanneer je bloedsuikerspiegel midden in de nacht te laag wordt, neemt het hormoon cortisol (stresshormoon) het over. Cortisol geeft je lichaam extra energie, wat je dus midden in de nacht wakker maakt.

Wat je kunt doen om dit te voorkomen

1. Start ’s ochtends met een glas lauwwarm water met een schijfje citroen

Door ’s ochtends met een glas lauwwarm water te starten met een schijfje citroen erin, houdt je je bloedsuikerspiegel stabiel. Daarnaast heeft dit glas nog veel meer voordelen, zoals het ontgiften van jouw lever!

2. Eet drie maaltijden op een dag

Oké, oké, als het echt nodig is mag je natuurlijk een tussendoortje eten! Waar het om gaat is, elke keer als jij een maaltijd eet, gaat jouw bloedsuikerspiegel stijgen en daarna ook weer dalen. Wanneer je dit vaak op een dag doet, schommelt de bloedsuikerspiegel dus heel veel waardoor er geen energie overblijft om leuke dingen van te doen.

Dus eet niet telkens kleine beetjes, maar eet volwaardige maaltijden, het liefst 3x per dag.

3. Eet zo min mogelijk suikerrijke voedingsproducten

Oke, eerlijk! Dit is een inkoppertje, maar wij Nederlanders houden nou eenmaal van gezelligheid en dat gaat vaak gepaard met eten. Maar probeer zo min mogelijk suikerrijke voedingsproducten te eten.

4. Eet zo veel mogelijk onbewerkte en natuurlijke voeding

Neem vooral lekker veel van het onderstaande en nog een hele belangrijke, varieer zoveel mogelijk met voeding.

➝ 500 gram groenten het liefst biologisch
➝ 2 á 3 stuks fruit
➝ Een handje noten en/of zaden

5. Beweeg voor het eten

Probeer beweging direct na de maaltijd te beperken. In plaats daarvan adviseer ik beweging vóór de maaltijd om de bloedsuikerspiegel positief te beïnvloeden.

Ik hoop je met deze tips wat op weg te hebben geholpen! Mocht je meer willen weten wat ik voor je kan betekenen én aan de slag willen met jouw hormoonbalans? Check dan vooral mijn aanbod!